SPORT- EN FITNESSCENTRA

Sportscholen en fitnesscentra mogelijk weer open voor de zomer

‘IK HOOP DAT HET PER 1 JULI WEER DE GOEDE KANT OP GAAT'

'IK BEN BANG DAT VEEL SPORT- EN FITNESSCENTRA HET, ONDANKS DE FINANCIËLE STEUNMAATREGELEN, NIET REDDEN. DE HUURKOSTEN LIEPEN AFGELOPEN MAANDEN GEWOON DOOR, SCHULDEISERS GAAN ZICH NU MELDEN EN ER KOMT MINDER BINNEN OMDAT ER MINDER ABONNEMENTHOUDERS ZIJN. IK HOOP ECHT DAT DE SECTOR DIT NAAR HET POSITIEVE KAN DRAAIEN PER 1 JULI'

‘Na eerdere berichten dat de fitnessbedrijven en sportscholen pas in september hun deuren zouden mogen openen, ging er eind mei een zucht van verlichting door diezelfde bedrijven. Gelukkig mogen ze per 1 juli aanstaande mogelijk weer open gaan.

‘Anders was het funest geweest voor alle personal trainers, fitnesstrainers en sportscholen,’ zegt Hanan Yagoubi, die namens de FNV de belangen van werkenden in de sectoren sport en bewegen behartigt. ‘Toch maak ik me ook zorgen om hoe ze de afgelopen 3,5 maanden zonder inkomsten zijn doorgekomen,’ vervolgt Hanan. ‘En hoe hun toekomst eruit ziet. Alle werknemers in de fitnessbranche willen ongelooflijk graag weer aan de slag, maar er moet wel werk voor ze zijn. Ik ben toch ook bang dat er heel veel banen in de sector verlorgen gaan en er toch een aantal sportscholen omvallen.’ Buiten ‘Tot de opening op 1 juli organiseren heel veel sportscholen buitenactiviteiten,’ gaat Hanan verder. ‘Maar ketens als Basic Fit kunnen al die apparaten niet buitenzetten. Ze kunnen wel wat organiseren, maar de echte fitness-sport vindt binnen plaats. En vaak zitten fitnesscentra op locaties in het centrum van steden, dus dat geeft ook moeilijkheden.’ 30% minder leden Sommige sportscholen in Nederland hebben inmiddels zo’n 30 procent van hun leden zien vertrekken. Al hebben veel sport-en fitnesscentra hun leden ook compensatieregelingen aangeboden, omdat er tijdelijk niet gesport kon worden. Hanan: ‘Ook hebben veel sportcentra gebruik gemaakt van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-regeling). Maar ik ben bang dat veel centra het daar ook niet mee redden. De huurkosten liepen afgelopen maanden gewoon door, schuldeisers gaan zich nu melden en er komt minder binnen omdat er minder abonnementhouders zijn. Ik hoop echt dat de sector dit naar het positieve kan draaien per 1 juli.’ Onderhandelingen cao Komend najaar worden de onderhandelingen voor een cao Sport en Bewegen weer opgepakt. ‘Dan gaan we weer onderhandelen. En we hebben nu al wel met de werkgevers afgesproken, dat de werknemers die onder de sportbonden vallen, wat meer tijd en ruimte krijgen voor persoonlijke ontwikkeling. Hen wordt E-learning aangeboden en dat wordt verlengd in de komende maanden. Veel mensen zitten thuis en hebben nu de tijd om in zichzelf te investeren en zichzelf te ontwikkelen.’ Online trainingsbibliotheek ‘Om -letterlijk en figuurlijk- in beweging te blijven hebben we daarom als FNV met andere bonden en werkgevers een overeenkomst gesloten met het online learning platform GoodHabitz. Door deze samenwerking krijgen alle werknemers die onder de cao Sport vallen de komende twee maanden onbeperkt toegang tot de online trainingsbibliotheek van GoodHabitz. Een mooie gelegenheid dus om je te ontwikkelen en niet thuis stil te zitten,’ vertelt Hanan. Netflix-variant De trainingsbibliotheek van GoodHabitz is een soort Netflix-variant van het online leren, met meer dan 100 trainingen in de meest uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld ‘Online samenwerken’ of de training ‘Beïnvloeden’. Als werknemer met de cao Sport kun je de trainingen gratis volgen. Je kunt je hier aanmelden. Je krijgt dan per mail (binnen 24 uur) een inlogcode toegemaild.

Deel deze pagina